3 osvježavajuća recepta s trešnjama

Trešnja se najčešće konzumira kao samostalna namirnica. No, njezina zaštitna i osvježavajuća snaga može se uklopiti i u pripremu raznih prehrambenih poslastica. One će oduševiti sve koji vole ovo ukusno voće. A njih je zaista puno jer je trešnja jedno od najomiljenijeg voća na svijetu. Neodoljivom je čine njezin specifičan i primamljiv miris te posebna kombinacija gorčastog, slatkastog i istovremeno kiselkastog okusa.

Trešnje se često koriste za pripremu kolača, torti, nadjeva za savijače, voćnih salata, kompota, sladoleda, sokova, smoothieja, koktela, marmelada, džemova, likera i drugoga.


Smoothie od trešanja i banane

Sastojci:

  • 1 šalica trešanja (opranih i očišćenih od koštica)
  • 1 banana
  • sok od ½ limuna
  • 1 čajna žličica meda
  • 1 dl vode
  • 3 kapi ekstrakta badema
  • 6 kockica leda

Priprema:

Sve sastojke stavite u blender i dobro izmiješajte. Poslužite i konzumirajte odmah.


Voćna salata s trešnjama

Sastojci:

  • 10 dkg jagoda
  • 10 dkg ribiza
  • 10 dkg borovnica
  • 10 dkg trešanja
  • 2 jušne žlice smeđeg šećera
  • sok od ½ limuna
  • malo naribane limunove kore (iz organskog uzgoja)

Priprema:

Operite i ocijedite voće. Iz trešanja izvadite koštice, dodajte ostalo voće, šećer i limunovu koricu te sve pažljivo izmiješajte. Zatim  sve sastojke poprskajte ravnomjerno limunovim sokom i još malo promiješajte. Tako pripremljenu salatu ostavite da odstoji u hladnjaku 1 do 2 sata, a zatim poslužite.


Sirup od trešnje

Sastojci:

  • 1 kg trešanja
  • ½ l vode
  • ½ kg smeđeg šećera
  • sok od ½ limuna

Priprema:

Trešnje operite i odstranite koštice. Stavite ih u zdjelu, a potom preko njih nasipajte šećer. Ostavite da odstoji oko 2 sata. Nakon što su trešnje odstajale, dodajte vodu i sok od limuna te sve sastojke miješajte dok se šećer ne rastopi. Nakon što se šećer rastopio, sve zajedno stavite na vatru i pustite da zakuha, potom smanjite temperaturu i pirjajte oko 15 minuta.

Procijedite tekućinu pri čemu je poželjno gnječiti trešnje, kako bi iz njih izašlo što više soka. Iscijeđenu tekućinu ponovno stavite na vatru i kuhajte dok ne postane poput sirupa. Uklonite s izvora topline i ostavite da se ohladi. Ulijte sirup u staklenke i pospremite u hladnjak. Za konzumaciju razrijedite 1 jušnu žlicu sirupa u 2 dl vode.

Trešnje su izvor zdravlja i vitamina

Trešnje su super voće – pomažu kod nesanice, probave i mršavljenja

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads